Sync, Backup, ή Restore: Επιλογή της σωστής λειτουργίας εργασίας
Αυτός ο οδηγός εξηγεί τις λειτουργίες μεταφοράς αρχείων που είναι διαθέσιμες σε μια εργασία Sync — Πλήρης Συγχρονισμός, Αντίγραφο Ασφαλείας, Συγχρονισμός Αντιγράφων Ασφαλείας, Επαναφορά και Συγχρονισμός Επαναφοράς — και πώς να επιλέξετε τη σωστή για τον στόχο σας.
Κάθε εκτέλεση μιας εργασίας πραγματοποιεί μία λειτουργία μεταξύ των πηγών σας (τοπικός χώρος αποθήκευσης) και της μονάδας προορισμού σας. Η επιλογή της σωστής λειτουργίας έχει σημασία, επειδή συμπεριφέρονται διαφορετικά — ειδικά όσον αφορά τα διαγραμμένα αρχεία. Αυτός ο οδηγός εξηγεί τι κάνει κάθε λειτουργία, πότε να τη χρησιμοποιείτε και πού να την επιλέξετε στην εφαρμογή.
Εάν δεν έχετε δημιουργήσει μια εργασία στο παρελθόν, ξεκινήστε με τον οδηγό «Πώς να δημιουργήσετε μια εργασία Sync» και δείτε το «Τι είναι μια μονάδα;» για το πώς να συνδέσετε τον χώρο αποθήκευσής σας.
Πού να επιλέξετε τη λειτουργία
Όταν δημιουργείτε μια εργασία επιλέγετε Sync, Backup ή Restore. Αυτή είναι η προεπιλεγμένη λειτουργία της εργασίας — αυτή που εκτελεί το κουμπί αναπαραγωγής — όχι ένα όριο στο τι μπορεί να κάνει η εργασία. Και οι πέντε λειτουργίες είναι διαθέσιμες σε κάθε εργασία, σε Android, iPhone και iPad, Mac και Windows εξίσου.
Ανοίξτε την εργασία από τη λίστα Tasks. Επάνω δεξιά:
- Το Play (▶) εκτελεί την εργασία στην αρχική της λειτουργία. Αυτό δεν αλλάζει ποτέ.
- Το Περισσότερα (⋮) → Run σας επιτρέπει να επιλέξετε οποιαδήποτε από τις πέντε λειτουργίες παρακάτω.
Η επιλογή μιας λειτουργίας στο Run ξεκινά αυτή την εκτέλεση αμέσως, επομένως συνδέστε πρώτα τη μονάδα προορισμού σας. Εφαρμόζεται μόνο σε αυτήν την εκτέλεση — το κουμπί αναπαραγωγής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την αρχική λειτουργία της εργασίας την επόμενη φορά.
Κάθε λειτουργία σαρώνει και τις δύο πλευρές πριν μεταφέρει οτιδήποτε και στη συνέχεια εμφανίζει μια οθόνη στατιστικών εργασίας με το τι βρήκε, συν την επιλογή διατήρησης (διατήρηση τοπικού, διατήρηση απομακρυσμένου ή διατήρηση και των δύο) όπου οι δύο πλευρές διαφωνούν. Μια δεύτερη οθόνη στατιστικών εμφανίζεται στο τέλος της εκτέλεσης. Εάν δεν υπάρχουν αρχεία προς επεξεργασία, καμία οθόνη δεν εμφανίζεται.
Οι λειτουργίες
Αντίγραφο Ασφαλείας
Μεταφορτώνει αρχεία από την πηγή σας στη μονάδα προορισμού.
- Τίποτα δεν διαγράφεται ποτέ από τον προορισμό.
- Χρησιμοποιήστε το για: το πρώτο πλήρες αντίγραφο των αρχείων σας σε μια μονάδα cloud ή μονάδα USB.
Συγχρονισμός Αντιγράφων Ασφαλείας
Μεταφορτώνει μόνο τα αρχεία που άλλαξαν από την τελευταία εκτέλεση.
- Πολύ πιο γρήγορο από ένα πλήρες Αντίγραφο Ασφαλείας μόλις υπάρχει το πρώτο αντίγραφο.
- Τίποτα δεν διαγράφεται ποτέ από τον προορισμό.
- Χρησιμοποιήστε το για: τακτικές ανανεώσεις μετά το πρώτο σας Αντίγραφο Ασφαλείας — ένας γρήγορος τρόπος για να διατηρείτε ένα αντίγραφο ασφαλείας ενημερωμένο.
Επαναφορά
Λαμβάνει αρχεία από τη μονάδα προορισμού πίσω στην πηγή σας.
- Χρησιμοποιήστε το για: την ανάκτηση των αρχείων σας σε μια νέα συσκευή, συσκευή μετά από επαναφορά ή συσκευή αντικατάστασης.
Συγχρονισμός Επαναφοράς
Λαμβάνει μόνο τα αρχεία που άλλαξαν από τη μονάδα προορισμού.
- Χρησιμοποιήστε το για: τη λήψη πρόσφατων αλλαγών χωρίς να κάνετε ξανά λήψη των πάντων.
Πλήρης Συγχρονισμός
Συγκρίνει και τις δύο τοποθεσίες και τις κάνει πανομοιότυπες: νέα αρχεία αντιγράφονται και προς τις δύο κατευθύνσεις, και οι διαγραφές αντικατοπτρίζονται — ένα αρχείο που έχει διαγραφεί σε μια τοποθεσία αφαιρείται από την άλλη.
- Χρησιμοποιήστε το για: δύο τοποθεσίες που θα πρέπει πάντα να ταιριάζουν ακριβώς.
Σημαντικό: Ο Πλήρης Συγχρονισμός αντικατοπτρίζει τις διαγραφές
Εάν ένα αρχείο λείπει από τη μία πλευρά, ο Πλήρης Συγχρονισμός θα το αφαιρέσει από την άλλη πλευρά. Αυτή είναι η σωστή συμπεριφορά για τη διατήρηση δύο τοποθεσιών πανομοιότυπων — αλλά σημαίνει ότι ο Πλήρης Συγχρονισμός δεν είναι αντίγραφο ασφαλείας.
- Εάν ο στόχος σας είναι «να διατηρήσω ένα αντίγραφο των αρχείων μου σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά» → χρησιμοποιήστε Αντίγραφο Ασφαλείας / Συγχρονισμό Αντιγράφων Ασφαλείας. Απλώς προσθέτουν και ενημερώνουν αρχεία.
- Εάν ο στόχος σας είναι «αυτοί οι δύο φάκελοι πρέπει να είναι πάντα ακριβώς οι ίδιοι» → χρησιμοποιήστε Πλήρη Συγχρονισμό.
Αξίζει να γνωρίζετε δύο δικλείδες ασφαλείας:
- Η οθόνη στατιστικών εργασίας σας δείχνει τι πρόκειται να κάνει μια εκτέλεση πριν μεταφέρει, και σας επιτρέπει να επιλέξετε τι να διατηρήσετε όπου οι δύο πλευρές διαφωνούν.
- Η απενεργοποίηση της επιλογής Settings → Task Stats απενεργοποιεί πλήρως τις διαγραφές — καμία λειτουργία δεν θα αφαιρέσει αρχεία από καμία πλευρά. Αυτό καθιστά τον Πλήρη Συγχρονισμό μια μονόδρομη προσθήκη και ενημέρωση, επομένως απενεργοποιήστε τον μόνο εάν αυτό είναι που θέλετε.
Κοινές ρυθμίσεις
- Αντίγραφο ασφαλείας των εγγράφων σας: μία εργασία Αντίγραφο Ασφαλείας στη μονάδα cloud σας, στη συνέχεια εκτελέστε την ξανά (ή μια εργασία Συγχρονισμού Αντιγράφων Ασφαλείας) όποτε προσθέτετε ή αλλάζετε αρχεία.
- Αντίγραφα σε περισσότερες από μία υπηρεσίες: δημιουργήστε μια ξεχωριστή εργασία ανά προορισμό — για παράδειγμα, μια εργασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας Φωτογραφιών στο Google Drive και μια άλλη δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του ίδιου φακέλου στο Amazon S3. Κάθε εργασία διατηρεί τη δική της πηγή, προορισμό και λειτουργία.
- Αντίγραφο εκτός σύνδεσης: μια εργασία Αντίγραφο Ασφαλείας με προορισμό μια μονάδα USB/εξωτερική μονάδα. Συνδέστε τη μονάδα, εκτελέστε την εργασία, αποσυνδέστε την.
- Μετάβαση σε νέα συσκευή: εκτελέστε Αντίγραφο Ασφαλείας στην παλιά συσκευή, στη συνέχεια Επαναφορά από την ίδια μονάδα στη νέα.
Πότε εκτελούνται οι εργασίες;
Οι εργασίες εκτελούνται όταν τις ξεκινάτε. Το Sync δεν εκτελεί ακόμη εργασίες αυτόματα, βάσει προγράμματος ή στο παρασκήνιο, επομένως τίποτα δεν μεταφέρεται μέχρι να ανοίξετε την εργασία και να την ξεκινήσετε.
Οι εργασίες αποθηκεύονται, επομένως τίποτα δεν χρειάζεται επαναρύθμιση. Μια ανανέωση είναι τρία πατήματα: ανοίξτε την εργασία, ⋮, Συγχρονισμός Αντιγράφων Ασφαλείας.
Μία εργασία, πολλοί φάκελοι
Μια εργασία μπορεί να περιέχει πολλές πηγές αλλά μία μονάδα προορισμού. Εάν έχετε τρεις φακέλους που πηγαίνουν στην ίδια εξωτερική μονάδα δίσκου, χρησιμοποιήστε το ⋮ → Add Source για να τους βάλετε όλους σε μία εργασία αντί να δημιουργήσετε τρεις. Στη συνέχεια, μια εκτέλεση τους καλύπτει όλους.
Για να στείλετε τον ίδιο φάκελο σε έναν δεύτερο προορισμό, δημιουργήστε μια ξεχωριστή εργασία — κάθε εργασία έχει τη δική της μονάδα προορισμού.
Έλεγχος του τι έκανε μια εκτέλεση
Το ⋮ → Logs στην εργασία δείχνει ακριβώς τι μεταφέρθηκε κατά την τελευταία εκτέλεση. Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να επιβεβαιώσετε ότι ένας Συγχρονισμός Αντιγράφων Ασφαλείας επέλεξε τα αρχεία που περιμένατε.